Terasz szigetelés hiánya

A hőszigetelés mögött közlekedik a csapadék víz

Terasz szigetelés elhagyásával, vagy szakszerűtlen kivitelezésével, később nagyon költséges és hatalmas problémákat lehet okozni, mely mindamellett, hogy koránt sem esztétikus, de a lakás állagát és minőségét is rontja.

Sok újépítésű házban a vízszigetelés, teljes egészében kimarad, vagy rossz minőségű szigetelés (esetleg beltéri vízszigetelést) alkalmaznak, Ebben az esetben a vízszigetelés elkészült, de egy tervezési hiba miatt a terasz szigetelés, a födémre került közvetlenül, és a terasz széleit körben megemelve úgynevezett „teknő” alakult ki. Ezzel biztosítva azt, hogy a szigetelés feletti rész, (tehát az elválasztó rétegek,  a lejtést képző beton, burkolat ragasztó) folyamatosan vízben álljon. Ennek a szó szerint „úsztatott” rétegeknek a tél sem tett sok jót, azonnal felfagyott! Itt a folyamat megállíthatatlanul és gyorsan romlott. A lakásban is megjelent a víz, amely a födémen (monolit beton), szabadon közlekedett és olyan helyeken jelent meg, ami a terasztól jóval távolabb volt.

Tehát a terasz vízszigetelés jól átgondolt kivitelezése nagyon fontos. Ellenkező esetben az új tulajdonosoknak rengeteg bosszúságot okoz. Vízszigetelőként gyakran hívnak ki nem csak tetőkhöz, hanem egyre gyakrabban teraszokhoz is. Építés közben a víz elleni szigetelés viszonylag könnyű, egyszerű munkafolyamat – de a kötési és száradási idő miatt gyakran kimarad. Sok olyannal találkozunk ahol egyszerűen beltéri vízszigeteléésel lett „megoldva” a probléma – természetesen sarokerősítések nélkül. Szerencsére jelen esetben az építtető sajátjának érezte a problémát, és a kijavításában a probléma feltárása után mihamarabb intézkedett. (ilyen is van)