Ne legyen fekete a Tető!

bitumenes szigetelés 51 C
déli bitumenes lemez hőmérséklet

Világos színű tetőszigetelés előnyei

A tetőszigetelés berögzötten Magyarországon valamiért fekete, (sötét) szürke. Valójában ennek a tél kivételével nem sok előnye van, inkább hátrányai vannak. Nem is beszélve arról, hogy képesek vagyunk fekete színű műanyag – (gumi) lemezt felrakni a tetőre (80-90-es évek). Ez laikusként is őrültségnek hangzik, de több ezer négyzetméter került ezzel az anyaggal leszigetelésre. A drasztikus felmelegedés miatt a tetőszigetelő anyag gyorsabban „öregszik”, ugyanakkor a tetőtérben, vagy lapostetőnél a tető alatt elhelyezkedő lakásban, már kora tavasszal elég nagy hősugárzással kell szembenézni. A mai tavasz reggelén mértünk pár felületi tetőszigetelési és légköri hőmérsékletet.

2023.05.05 Reggel 9:22 kor a bitumenes lemez napon 44,3 C fokra melegedett fel, mellette a kezelt felület csak 18,9 C fok, miközben árnyékban a levegő 18 C volt.

12:20 kor a bitumenes szigetelés (világos színű) 51,5 C fokra melegedett fel, az egy rétegű fehér szigetelés 30,8 C fokra melegedett.  nem látszik fotókon, a kétrétegű szigetelés 23,6 C fokos, levegő hőmérséklete 23 C fokos. 

És még nincs nyár!

A mérések nekünk tetőszigetelőknek nem meglepő, ezzel tisztában vagyunk.

Tervezőknek és építőknek javasoljuk a világosabb színű anyagok felhasználását tetőre. Segít a tető alatt lévő helyiségek nyári passzív klímatizálásában – ezzel energiatakarékosságban – költséghatékonyság. Emellett a tető szigetelőanyag élettartam növelésében és szerepet játszik, ami költséghatékonyság. És nem utolsó sorban segít a Klímánk megőrzésében. Egy városnak nem kell feketének lennie!!!

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük